För talanger 5 saker som chefen ser och värdesätter utan att det är uttalat

5 saker som chefen ser och värdesätter utan att det är uttalat

För talanger

Här kommer lite tips från mig som arbetsgivare på sådant som jag och många andra chefer uppskattar hos dig som kollega och medarbetare! Några av tipsen kanske du hört tidigare, då är det för att de stämmer, men förhoppningsvis kan jag även komma med några råd här som du kanske inte tänkt på tidigare!

1. Bidra med det lilla extra

Att hjälpa till med smått och gott som inte ingår i dina vardagliga arbetsuppgifter är uppskattat. Men bara när du har gjort det som är dina primära uppgifter först. För den som sköter sitt jobb bra och sen bidrar med det lilla extra är verkligen värdefull. Den som däremot missköter eller missar sina arbetsuppgifter och som istället försöker kompensera på andra ställen gör snarare fel. Detta får motsatt effekt och framstår som att man är ofokuserad, ostimulerad eller helt enkelt försöker smita från det primära arbetet.

2. Var ödmjuk

Denna punkt hänger tätt samman med föregående. Är du en kollega som ställer upp med det lilla extra så syns det. Speciellt i det långa loppet. Var ödmjuk och låt det tala för sig själv och försök inte hela tiden berätta om allt extra du gjort. Då framstår det bara som en list snarare än en ärlig intention att hjälpa till och vara en schysst kollega.

3. Var lösningsorienterad

På nästan alla arbeten uppstår det situationer och problem. Saker går helt enkelt sällan exakt som man tänkt sig. Då är det väldigt uppskattat att ha en kollega som snabbt kan ta till sig detta och börja fokusera på en lösning. Som chef ser man direkt när en medarbetare har denna egenskap, det innebär helt enkelt att lösningen är viktigare än den eventuella ”bonding” som kan bli kollegor emellan av att prata om problemen som finns. Denna egenskap föder också mycket energi i en organisation, återigen något en chef ofta uppskattar.

4. Ta hand om dig själv

Denna punkt kan kanske verka udda. Men idag finns det en tro hos många att man måste jobba länge och mycket för att göra ett bra jobb. Men bra jobb är helt enkelt bra jobb, det mäts inte i förmåga att jobba längre än någon annan. En sak man värdesätter som chef är alltså medarbetare som tar hand om sig själva och därmed kan göra ett bra och fokuserat jobb. Visst uppskattar alla en medarbetare som ställer upp extra om det krisat ihop sig och som kan kavla upp armarna. Men att träna, ta en paus ibland och hålla sig pigg, på hugget och frisk är värdefullt. Det bidrar också till en hälsosam och sund aura på företaget!

5. Tänk ett steg längre

Förmågan att tänka ett steg längre är också värdefullt. Som chef brukar det komma många frågor till en varje dag. Och precis som studier visat att exempelvis presidenter tar sämre beslut senare på dagen så har det helt enkelt med chefens förmåga att hålla skärpan uppe. Att då ha medarbetare som tänkt ett steg längre och exempelvis inte bara ställer en fråga utan även ger sitt förslag på lösning avlastar och underlättar som chef. Det är värdefullt som chef att få den typen av indirekt support och det är något som man kommer ihåg.

Det var 5 tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig i karriären. Två andra steg att hjälpa dig i din karriär är att:

Göra vårt karriärtest för att se hur väl du står dig i relation till kollegor i din bransch. Du får svar på frågor som hur väl dina branschkollegor trivs, värdesätter sin chef och deras lönesnitt.

Eller

Så kan du registrera dig med en karriärprofil här på Ment. Med den kan företag hitta dig utan att veta vem du är. I din profil kan du ställa in vad du vill jobba med, var du vill jobba och mycket annat. På så sätt kan företag höra av sig till dig om de kan erbjuda ett jobb som passar. Kan vara ett bra sätt om du vill vidare i karriären eller om du bara vill hålla dörren på glänt för att se vilka jobberbjudanden som kan dyka upp för just dig!