För talanger Så vet du att din blivande chef är bra

För talanger

Den vanligaste anledningen till att man slutar på sitt jobb är på grund av sin dåliga chef. Jag har själv varit med om det och för att försäkra mig om att inte råka ut för det igen, gjorde jag följande när jag sökte mig till mitt nästa jobb:

Jag ställde massor av frågor under intervjun

Eftersom jag hade min första intervju med min blivande chef hade jag möjligheten att ösa på med mina frågor. Jag ställde frågor som var viktiga för mig, såsom hur involverad hen skulle vara i mina arbetsuppgifter, om jag och en kund var oense, hur skulle hen reagera, hur hen ger feedback, vad hen tycker ett bra ledarskap är och hur utvecklingsmöjligheterna ser ut. Med hens svar kunde jag få en känsla på hur hen var som ledare.

Jag frågade varför min företrädare slutade

Under intervjun frågade jag även varför personen som hade min roll innan mig slutade. Då kan du få en känsla om det var på grund av ledarskapet eller liknande. Om du vågar kan du även kontakta personen och fråga själv, med risk för att det kan bli obekvämt.

Jag pratade med andra kollegor

Jag hade turen att ha en bekant som redan jobbade på företaget jag var på intervju på och kunde på så sätt fråga henne om hur ledarskapet var, men skulle det vara så att du inte har det så är det inte fel att kontakta någon som kanske har din roll idag eller liknande, och fråga hen.

Jag träffade mitt nya team

Innan jag tog beslut för att faktiskt börja på mitt jobb så frågade jag om jag fick träffa några av mina kollegor för att höra vad dem tycker och tänker. Trots att de kanske inte vågar vara helt transparenta så kan du även här få en känsla för ledarskapet.

Med hjälp av dessa saker så kunde jag bilda mig en uppfattning om min blivande chef och ta beslut om att börja jobba där. Och med facit i hand så har jag inte blivit besviken.