För talanger Höj din lön – 3 enkla steg

För talanger

Jag som skriver detta är arbetsgivare. Jag har förhandlat lön många gånger och har därför lärt mig ett och annat. Här kommer tre tips som jag hoppas kan hjälpa dig i framtiden!

1. Sätt upp en mållön

Sätt upp en mållön och kommunicera den för din arbetsgivare. Det är faktiskt  så att jag rekommenderar att du tar upp det redan i intervju- och anställningsprocessen. Alltså inte bara din ingångslön utan även din mållån (hur mycket och när). Förr eller senare kommer lönefrågan att bli aktuell i samtal om ett nytt jobb, så att förankra en mållön tidigt kan vara till stor hjälp!

Så när ni enas om en ingångslön, se då till att du i samband med det förankrar din mållön om exempelvis 3 år. Det gör att du och din arbetsgivare kan relatera till detta i framtida samtal och har du förankrat ett belopp hos din chef kommer du märka om ni är i fas eller inte för att nå det målet.

2. Vilket värde skapar du?

En annan bra sak kan vara att tydliggöra för din chef vad du faktiskt gör och bidrar med om dagarna. För ofta är det så att det finns många mindre synliga arbetsuppgifter i en arbetsroll. Ta upp detta med lite finess och överdriv inte. Att du hjälpt till att städa upp i köket lite extra är uppskattat (mer än du tror) men det är inte rätt att väga in i en löneförhandling.

Däremot är det bra att lyfta saker du gör för kollegor och/eller kunder som kanske inte alltid kommer till dig på det konventionella sättet. Det är vanligt att man ställer upp med mer än vad chefen ser, så genom att lyfta det du gör utöver det synliga, betonar du att du skapar större värde än vad som kanske inte alltid syns.

3. Ta ditt ansvar!

Ta ditt ansvar! Detta tycker jag är en riktigt värdefull punkt. I ett lön- eller utvecklingssamtal måste du se till att du verkligen lyssnar, noterar och får med dig den feedback du får. Har din chef förslag på saker du ska göra bättre så se till att du har koll på dessa. Förstärk det i den mån du kan. Till exempel kan du lyfta frågan i stil med: ”vad vill du att jag ska göra mer/bättre till nästa lönesamtal för att jag ska få en högre höjning än ”normalt”?

Jag kan nästan garantera att du kommer få svar på vad din chef vill se mer av. Ser du till att fullfölja detta har du också sett till att göra dig värd en högre höjning, helt enkelt för att du bevisar att du tar till dig förbättringspunkter/önskemål från din chef och agerar på dem!

Hoppas du har nytta av dessa lönetips. Ett annat sätt att höja din lön kan vara att byta jobb. Vi tycker sällan att man ska byta jobb bara för en högre lön då det inte brukar vara långsiktigt. Det du däremot kan göra är att lägga upp en karriärprofil här på Ment. Med den kan du ställa in vad du vill jobba med, vad du är bra på och vad du har för önskemål om du byter jobb. En av dessa preferenser är löneanspråk! Med en karriärprofil ser potentiella arbetsgivare din profil (utan att se vem du är!) och kan meddela dig om de kan erbjuda jobb som matchar dina preferenser.