För talanger Saker du måste sluta med när du söker jobb

För talanger

Som HR-ansvarig går jag igenom flera jobbansökningar varje dag och har med tiden lärt mig hur jag ska sålla för att hitta de bästa kandidaterna. Därför vill jag och vi på Ment dela med oss av vad du INTE ska göra när du skickar in en jobbansökan – så att du får en bättre chans till att komma med i JA-högen!

1. Att skriva en uppsats

Många som söker jobb idag skriver alldeles för mycket redan i mailet som skickas i samband med en ansökan. Jag ser framför allt en tendens hos de som är nya på arbetsmarknaden att försöka få med så mycket som möjligt redan här. Det räcker med att skriva att du vill söka jobbet som xx och en länk till din LinkedIn-profil (om den är uppdaterad och komplett vill säga). Om inte? Skicka med ditt CV.

2. Att “försöka” vara så professionell som möjligt

Ibland känns det som att vissa försöker göra sin jobbansökan så formell som möjligt för att låta professionell. Sluta med det! De flesta vill anställa en människa så försök istället att visa din personlighet.

3. Att vara lite för självgod

Idag ser jag många som kryddar sina CV för att det ska se bra ut, men det viktigaste är att du är ärlig. Det är inte trovärdigt att du är nyexaminerad och fullärd inom Photoshop, för när är man fullärd och vem vill egentligen anställa någon som redan kan allt?

4. Att inte skicka med portfolio

Söker du ett jobb som kräver att du kan koda, designa eller skriva är det bra att du redan i första mailet skickar med ett samlat dokument/webbsida som visar vad du kan och har gjort. Den som rekryterar kommer förmodligen ändå fråga om det så fort hen tar kontakt. Att skicka med din portfolio direkt kan nämligen vara det som avgör om du hamnar i JA-högen direkt.

5. Att skicka med en miljon olika dokument

Jag ser ofta fall där personer skickar med flera olika dokument i samband med sin ansökan. Som jag nämnde ovan; försök samla allt i ett dokument, så att du underlättar för rekryteraren. Det är nämligen ingen som orkar ta sig igenom för många olika dokument.

Med andra ord, håll det kort, var personlig och ärlig, men försök samtidigt förenkla så mycket som möjligt för den som tar emot din ansökan.