För talanger Träna på att stänga av och lyckas bättre i karriären

För talanger

Vi tycker att dagens teknik och tillgång på information är grymt! För oss känns det också självklart att man faktiskt får kolla Facebook eller Instagram på jobbet, likväl som man väl bör använda sitt LinkedIn om arbetsdagarna? Men det här inlägget kommer titta lite på var gränsen går mellan skada och nytta. För om vi är tillgängliga på mail, SMS, sociala medier och numera även via chattfunktioner (som Slack, TeamChat, Zapier osv) dagarna i ända så har det ett pris.

Många gånger tror vi på Ment att varken arbetsgivare eller deras medarbetare riktigt har hängt med i svängarna. För vissa tror att allt denna teknik är av ondo (en minskande skara) medan fler omfamnar möjligheterna att använda alla nya kommunikationsmedel för bättre resultat. Vi tror att en större insikt och ett individuellt ansvar är av stor vikt för att använda möjligheterna som finns på bästa sätt.

Det egna ansvaret – bli en bättre tillgång på ditt företag!

Räcker det att man jobbar hos ”den moderna arbetsgivaren” där man uppmuntrat till att använda all teknik till sin fördel (kanske med undantag för vissa ”mobilfria zoner”)? Nej vi tror inte det. För mer och mer forskning visar att vår nästan konstanta tillgänglighet och tillgång på information har ett högt pris. Läs en fantastisk artikel om det här!

Forskning visar alltså att även om vi tycker att vi är bra multitaskers så gör vi egentligen ett sämre jobb när vi multitaskar. Och forskning visar också att vi på grund av sociala medier och alla kommunikationsmedel fastnar i ett kortsiktigt beteende som presterar små resultat, men ett starkt beroende att fortsätta på samma sätt. Priset för detta kan vara högt! Lägre tillfredsställelse i livet och arbetslivet, sämre prestationer och mycket mer.

Men det finns också en stor uppsida. Känner du igen dig i att besvara mail dagarna i ända, för att sedan kolla mobilen där du har massor av notiser från sociala medier som väntar? Sen när du är klar med att besvara allt detta tar du en välbehövlig liten paus med att kolla Instagram eller Facebook varpå du snabbt leds in i något nytt, typ öppnar ett blogginlägg som du känner att du borde läsa men spar som en öppen flik till senare? Om detta stämmer in på dig är du inte ensam!

Såhär ser verkligheten ut för de flesta av oss, men vad är då uppsidan? Två saker:

  • Eftersom alla andra sitter fast i detta beroende så finns det en konkurrensfördel om just du lyckas styra detta till din fördel
  • Tekniken ger oss fortfarande fantastiska möjligheter, det handlar inte om att ta bort utan lära sig kontrollera. Det ger det bästa av två världar

Att koppla ned

Så det första du måste göra är att koppla ned. Att sätta mobilen i flight-mode och stänga av mailen. I början kan detta kännas stressigt, speciellt under arbetsdagen när du vet att säkert flera kollegor och kunder försöker nå dig. Men gör det ändå och använd denna tid till att jobba med sådant som du aldrig hinner annars. Och se till att du gör det med 100 % flow och fokus. Du kommer märka att du får otroligt mycket gjort under den här tiden och du kommer märka en sak till, det har en kraftigt avstressande faktor.

För flow i sig har en stressdämpande effekt på kroppen. Samtidigt får du ju massor gjort under den här tiden så du kommer också märka att du kommer framåt snabbare.

Så vår uppmaning till dig är att hitta ett sätt att arbeta där du regelbundet kan stänga av all inkommande kommunikation under den tiden jobba fokuserat. Du kommer snabbt märka att detta får dig att prestera bättre på flera plan, det i sin tur kan hjälpa dig i arbetslivet. För på alla arbetsplatser är det otroligt viktigt med medarbetare som kan få jobbet gjort, med det menar vi att inte bara vara tillgänglig hela tiden utan också leverera handfast arbete: oavsett om du är en säljare, copywriter, ekonom eller något annat. Att stänga av ibland kan därför vara ett bra sätt för att få mer värdefullt arbete gjort och det kan på sikt dessutom ge din karriär och ditt välbefinnande en boost framåt!

Lycka till!