För talanger När är det dags att byta jobb?

För talanger

Den här frågan kommer vara central för oss på Ment! Vi har nämligen som mål att hjälpa dem som kört fast i sin karriär att komma vidare. Enligt vår uppfattning är det alltför vanligt att höra duktiga, ofta både välutbildade och lovande personer, klaga över sin arbetssituation. Visst att inte varenda arbetsdag kan vara en dans på rosor, men rätt ofta ska det faktiskt vara just det!

Karriären är en stor del av dig, du spenderar förmodligen mer tid med dina kollegor än med din familj och vänner. Du märker säkert också att ditt jobb blir en stor del av din identitet. Jag menar, gå på vilken bjudning som helst och träffa nya människor, hur lång tid tar det innan du får frågan ”Vad jobbar du med?”.

Eftersom karriären är en så viktigt del, varför inte se till att få ut max av den! Enligt oss så bör det vara ett krav från varje arbetande person att kräva max av sig själv och sin karriär.

Okej, maxa karriären – men hur vet jag när det är dags att byta?

Det finns såklart flera svar på den här frågan. Men vi har många gånger sett personer gå alldeles för länge och stampa på ett och samma jobb. Nästan direkt efter att samma personer tagit nästa kliv i karriären är det som att en ny eld tänds i dem.

Vad kan detta bero på? Kanske hittar vi en del av svaret i Maslows behovstrappa, först publicerad år 1943 i ”A Theory of Human Motivation”.

Så bara en liten del av våra behov, pyramidens två översta sektioner, kanske är de som har mest att vinna på att vi tar större risker i vår karriär. Detta kan vara en, säkerligen inte den enda, anledningen till att många drar sig för att i tid göra vad som behövs för att komma vidare i sin karriär.

Vad får det för konsekvenser?

Samtidigt tycker vi på Ment att livet är till för att leva till fullo. Att låta försiktighet och enligt oss bakåtsträvande rädsla hålla oss fast på fel ställe för länge tror vi kan få stora konsekvenser. Vårt självförtroende och vår känsla av mening och syfte kan bli lidande. Det i sin tur är lite som att ta bort det som tar livet från bra till fantastiskt!

Så här följer ett par förslag på kontrollfrågor. Känner du att ett eller flera av dessa påståenden stämmer in på dig så är det dags att börja blicka framåt:

  • Du brinner inte för det du gör
  • Du behöver en hobby eller planer för helgen för att känna glöd och något att se fram emot, detta blir mer en tillflyktsort än ett härligt avbrott
  • Du har sällan eller aldrig flow i dina arbetsuppgifter
  • Du känner låg eller ingen stolthet för det du gör
  • Du har pratat med din arbetsgivare och utvärderat alternativ, men har varken fått en plan eller känner glöd för hur du kan komma vidare på arbetsplatsen

Och sist men inte minst, du ska känna glöd och passion för det du jobbar med. Då kommer du bli ditt bästa jag. Känner du inte det idag så är det dags att göra något! Förhoppningsvis kan vi på Ment hjälpa dig med detta!