För företag Att jobba hemifrån – går det för vem som helst?

För företag

I vårt systerbolag, Invise har vi helt fria arbetstider och en kultur som tillåter en hel del arbete hemifrån. Här tänkte jag ge mina erfarenheter på detta!

Till att börja med så är det bra för dig som läser att veta att jag är arbetsgivare. Det är nog i allmänhetens uppfattning att det är “vi” som arbetsgivare som är motståndare till konceptet “arbeta hemifrån”.

Så jag ska direkt klargöra min syn på detta. Jag är intresserad av två saker:

 • Att vi som jobbar här ska må bra och verkligen uppskatta vårt arbete (och med det även hur hur vi arbetar)
 • Att vi som företag ska prestera så bra som vi bara kan och samtidigt gå starka och taggade ur vår arbetssituation

Med det sagt så är jag alltså varken för eller emot att jag eller mina kollegor arbetar hemifrån. Jag är för det som ger bäst effekt i relation till båda punkterna ovan! Varför finns det då ett motstånd från arbetsgivare till att tillåta arbete hemifrån?

Tillit och resultat

Eventuellt motstånd handlar troligtvis om förtroende. Oron är helt enkelt att resultaten ska bli sämre för att den som går hemma helt enkelt inte ska ge sitt yttersta och att man kanske passar på att “fixa lite hemma” osv när man ändå är hemma.

Jag måste som arbetsgivare vara realist, den som jobbar hemifrån en dag kanske passar på att köra tvätten samtidigt. Men gör det mig något? Ja du har ju redan svaret på den frågan, bara om det går ut över mina punkter ovan, annars inte.

En annan oro som arbetsgivare är helt klart att om man tillåter arbete hemifrån så kommer “alla” jobba hemifrån hela tiden. Att kontoret ska självdö och och att det blir mer eller mindre omöjligt med samarbete och teamkänsla.

Men jag börjar mer och mer misstänka att detta är en obefogad oro.

Här på Invise till exempel har vi ingen uttalad regel om när eller hur mycket man får jobba hemifrån. Vissa gör det lite mer ofta än andra och normalt handlar det om ett mail “jag tänkte jobba hemifrån imorn” eller nått i den stilen. Oftast skriver personen i fråga det också i vår gemensamma chattfunktion så att alla vet.

För och nackdelar med att jobba hemifrån

Innan jag började skriva det här inlägget gjorde jag lite research i ämnet och kom över Jonna Jintons inläggs med för- och nackdelar med att jobba hemifrån. Det ger en bra inblick i hur det kan vara för någon som bara jobbar hemifrån. Jag har sammanställt Jonnas för- och nackdelar här och tänkte utvärdera detta i relation till vår arbetssituation här.

Jonnas lista med fördelar:

 • Slipper pendla fram och tbax
 • Spara tid, äta framför datorn, tvätta och jobba samtidigt etc
 • Väljer själv när hon vill jobba
 • Inget krav på klädsel eller stil
 • Ingen chef, risk för uppsägning etc*
 • Lättare att ha husdjur
 • Trivsam arbetsmiljö hemma (Jonnas hemmakontor ser väldigt trevligt ut :))
 • Friheten

* Denna punkt tycker jag inte har med arbete hemifrån att göra så mycket som att vara egen företagare. Jag har även utelämnat en punkt till, att Jonna behöver vara hemma vintertid då hon har vedeldad uppvärmning.

Jonnas lista med nackdelar:

 • “Varken eller känsla” – svårt att skilja jobb från ledigt eller när man “går till jobbet”
 • Svårt med disciplin och känslan att det “är på riktigt”
 • Omgivningen ger det inte samma respekt av att man “är på jobbet”
 • Avsaknad av social stimulans och utmaning från kollegor
 • Att inte behöva klä upp sig/göra sig iordning kan skapa en sunkig känsla
 • Mer städning (verkar delvis vara husdjursrelaterat)
 • Återigen gränslandet: av aldrig ledig men heller aldrig helt på jobbet

Mina tankar på Jonnas för- och nackdelar

Först måste jag säga att jag tycker Jonna har kloka och insiktsfulla slutsatser och beskrivningar av hur det kan vara att arbeta hemifrån. Det framstår också tydligt att på sidan med fördelar är det två starka delar: det ena är praktiska fördelar (spara tid, lättare med husdjur etc) och det andra är känslomässiga fördelar som verkar bottna i en frihetskänsla och att bestämma själv.

Men man ser också att många av dessa fördelar riskerar att smittas av sina egna baksidor. Friheten kan göra det svårt med disciplin, att man hamnar i en mindre social situation och att man slarvar med att “klä” sig för jobb, både mentalt och praktiskt.

Vad tror jag om att arbeta hemma?

Detta är ett verkligen ett mynt med två sidor. Jag tror nämligen att det är bland det bästa och det sämsta som finns. I slutändan kommer det handla om balans. Kanske låter lite tråkigt att det är en “balansfråga” men jag tror verkligen det!

För att då och då jobba hemma kan göra att man kan slå en del praktiska flugor i samma smäll vilket kan vara bra mot stress. Samtidigt tror jag många kan få väldigt mycket gjort när de arbetar hemma i bra fokus och på sina villkor!

Men å andra sidan så tror jag det kan vara väldigt destruktivt. Otaliga studier visar att det är viktigt att komma ut om dagarna och att träffa andra människor för att bli gladare. Detta är nog lätt att tappa om man går hemma för mycket. Att inte klä sig för att gå till jobbet tror jag är superviktigt, det är nog skönt att jobba i mjuksibyxorna en dag då och då. Därefter så är det som Jonna skriver lätt att känna sig slapp och sunkig. Och ärligt talat när jag ser människor det lyser om så är de klädda i en självkänsla som inte direkt andas hemmamys!

Dessutom är tillhörighet och känslan av att man bidrar till något större djupt tillfredsställande. Vi är trots allt ett socialt och intelligent djur som kan åstadkomma otroliga saker tillsammans.

Det bästa av två världar!

Så min slutsats av hela detta resonemang får mig mer och mer att landa i att många arbetsgivare kan åstadkomma det bästa av två världar genom att tillåta arbete hemifrån. I Jonnas fall har hon valt att inte bara jobba hemma utan också att vara egen företagare med en verksamhet som bygger på det hon själv gör. Både imponerande och starkt! Med det förändras också villkoren en aning. Men för oss andra, som går till en arbetsplats utanför hemmet, så tror jag att den här balansen är något att sträva mot ännu mer.

För att återgå till oss på Invise, vi har helt fria arbetstider och det finns absolut ingen klädpolicy här på företaget. Vi kan alltså komma och gå som vi vill. Och vi kan se ut hur vi vill. Vi har dessutom personer som pendlar och som utnyttjar en del av detta som arbetstid, vilket minskar tidsförlusten.

Med möjligheten att dessutom jobba hemifrån ibland ökar frihetskänslan. Samtidigt så är vi till en klar majoritet på jobbet och jobbar. Varför? Jag vill helt enkelt tro att det är för att alla som jobbar här föredrar det så, eftersom alla väljer själva!

Med det minimerar vi också listan med nackdelar till ett minimum. Vi får känslan av att gå till och från jobbet, varken vi själva eller vår omgivning ifrågasätter om vi jobbar, vi klär oss för en arbetsdag och vi träffas för att uträtta jobb tillsammans!

Bygga förtroende

Så i slutändan om du tillhör dem som vill kunna jobba hemifrån, fundera på om det är något du skulle vilja göra heltid? Jag tror verkligen få vill det när det kommer till kritan! Men vägen till att jobba delvis hemifrån är kanske enklare än många tror, den börjar i förtroende mellan dig och din arbetsgivare! Och förtroendet finns helt enkelt om det förvaltas väl från båda parter och då kan det vara en gyllene kombo!

PS: när jag satt och läste igenom det här inlägget en sista gång sa jag “hej då, ses imorn” till en kollega i bakgrunden som var på väg hem. Hennes svar va med ett leende “nej det gör vi inte för jag ska jobba hemifrån imorn”. Fantastisk känsla måste jag säga att vi kommit till en punkt där hon berättar för mig, inte frågar mig om lov, att jobba hemma. Det tycker jag är frihet, eget ansvar och tillit!

Vi har vid ett flertal tillfällen kontaktat Jonna Jinton för hennes återkoppling på detta inlägg men utan svar.